Popüler Dekorasyon Stilleri
- Aralık 13, 2022
- Nesse Mimarlık
- Blog
Popüler Dekorasyon Stilleri
İç mekan tasarımlarına yada dekorasyona başlamadan önce bir stil belirlenmesi gerekir. Öyle ki günümüzde stilsiz bir tasarım bile artık bir stil diyebiliriz. Yada tek bir stilde değil bir kaç stili bir arada kullanmakta bir stildir. Dekorasyon stilleri öylesine çeşitlendi ki çoğu kişi bu stilleri tanımlamakta zorlanır yada birbirine karıştırabilir. Ama korkmayın stil seçimi çok katı kuralları olan bir şey değil. Eğer profesyonel bir iç mimardan tasarım ve uygulama konusunda destek alacaksanız size bazı sorular sorarak ve fotoğraflar göstererek yada sizin seçtiğiniz fotoğrafları inceleyerek stilin belirlenmesi çok kolay olacaktır. Eğer tek başınıza dekorasyon yapmaya karar verdiyseniz ve bu konuda hiç fikir sahibi değilseniz her şeyi çorba yapmadan bir bilene danışmanız doğru olacaktır. En çok aşina olduğunuz bazı popüler dekorasyon stilleri hakkında biraz bilgilenmek istiyorsanız başlayalım;
Modern Stil
Modern tasarımlar temiz ve net çizgilere, basit bir renk paletine sahiptir. Kıvrımlı yüzeyler kullanılmaz, düz çizgiler hakimdir. Metal ve cam gibi malzelerin kullanımına sahip bir tasarım stilidir. Modern stil tümüyle sadelik ve şıklık barındırır. Dağınıklık, karmaşa, fazla aksesuar yoktur. Herşey kararında ve derli toplu görünür. Desenler yada ince işçilikli ürünler bulunmaz.
Çağdaş Stil
Çağdaş stil ile modern stil birbirine karıştırılabilir. Modern stil 20. Yüzyılda başlayan bir tarzdır ve kuralları vardır. Fakat çağdaş stil bugüne aittir, güncellik duygusu hakimdir. Kıvrımlı çizgiler içerebilir ve modayı takip eder. Deri, keten, pamuk ve ipek gibi kumaşlar kullanılır ve geometrik desenler yada çizgiler görülebilir. Asıl hakim olan renkler modern tarzda olduğu gibi nötr renkler olsa da çağdaş tarzda canlı ve parlak renkler de serpiştirilmiştir.
Minimalist Stil
Minimalist tasarımlar bazı ülkelerde çok popüler olmuştur. Modern tarzın daha da basitleşmiş, sadeleşmiş hali gibi düşünülebilir. Basit modern mobilyalar ve nötr renkler hakimdir. Hiçbirşey aşırı yada gösterişli değildir. İşlevsellik odaklı bir stildir. Doğal malzemelerden üretilmiş çok göze batmayan mobilyalar kullanılır.
Endüstriyel Stil
Adından da anlaşılacağı gibi endüstriyel mekanlardan ilham alan bir stildir. Doğal ahşaplar, üzeri sıvanmamış tuğlalar, brüt beton ve açıkta görülen çelik sistemler hakimdir. Ülkemizde oldukça yaygın kullanılan bir stildir. Beton saksı ve sehpalar, su borularından yapılmış raflar, beton yada ahşap zemin kaplamaları, deri koltuk yada sandalyeler endüstriyel tasarımda sıkça görülmektedir.
İskandinav Stil
Zarafetini sadelikten alan bir dekorasyon stili olan iskandinav tarzda düz renkler ve sade kompozisyonlar ön plana çıkar. Basit, sade, düşük maliyetlerle üretilebilen, doğayla iç içe bir tasarımdır. Gereksiz ve işe yaramayan öğelere iskandinav stilinde yer verilmez. Temiz hatlara, temel formalara ve düz renklere hakim bir stildir. Genel olarak doğal malzemeler kullanarak doğa ile bütünleşmektedir.
Bohem Stil
Son dönemde muhtemelen adını sıkça duyduğunuz popüler bir stildir. Çingene anlamına gelen ‘La Boheme’ kelimesine dayanmaktadır. Eski mobilyalar ve aydınlatma elemanları, dünyanın her yerinden ilham alan kumaş ve kilimler, bit pazarından satın alınan ürünler, seyahatlerde toplanan hatıralar bu tarzın olmazsa olmazlarıdır. Bohem tarz tasarımlar kullanıcının zevkine göre yapılmalı ve o kişiyi yansıtmalıdır. Cesur renkleri ve desenli tekstil ürünlerini tarzına bakmaksızın barındırabilir. Bohem tarzda genellikle mobilya temini için ikinci el mağazaları yada antikacılar tercih edilir ve mobilyaların takım olması gerekmez.